Om Lekoseum

Vår stora BRIO Tågbanna inne på LekoseumTomtenissar som jobbar i Lekoseums källareBarn och lekhistorie-monters inne på LekoseumTomtens kontor där du kan lämna brev till tomten

Vad är Lekoseum?

Lekoseum är ett leksaksmuseum med tillhörande café, lekstationer och butik. I samband med att BRIO AB firade 100 år som företag 1984 öppnade man ett eget leksaksmuseum. Museet fick då namnet BRIO Lekoseum.

I slutet av sommaren 2014 blev Lekoseum en fristående stiftelse. I stiftelsens styrelse ingår representanter från Osby Kommun, företaget BRIO AB, BRIOs veteranfond och familjen Ivarsson. En av stiftelsens uppgifter är att värna den del av Osbys kulturhistoriska arv som har sin grund i den svenska leksakstillverkningen. Från att ha varit enbart BRIOs officiella museum är vi numera hela bygdens leksaksmuseum. Vårt främsta uppdrag är att värna om barns lek och leksakshistoria oavsett ålder och nationallitet. En av våra nya ambitioner är att ge plats i museet för medarbetare och de lokala underleverantörer som försörjde BRIO med produkter under 1900-talet.

På Lekoseum visas framförallt de leksaker som har tillverkats lokalt hos många olika underleverantörer och i BRIOs egna fabriker i Osby och Killeberg. Barns lek har sedan mer än ett sekel utgjort en grund för många Osbyföretags inriktning. Under 1900-talet fanns i Osby kommun mer än ett tjugotal olika företag som gav byns män och kvinnor utkomstmöjligheter inom detta område.

Plats för lek

Här på Lekoseum finns flera möjligheter för barn att leka med dagens leksaker och gårdagens barn att minnas svunna tiders lek. Hos oss kan du se utställningar med träleksaker, dockor, spel, och en hel del annat som företaget importerat och sålt på den nordiska marknaden. Museet har flera leksationer, dessa innefattar bland annat:

  • BRIO tågbannor och byggsystem
  • Rollek, laga mat, städa eller lek med dockor
  • 3 vånings lekhus
  • Barbies egna dockhus
  • Rita & måla
  • Tomtens värld
  • Spelvagn med Märklin och Sega

Vroom Vroom eller Tuff-Tuff?

Flera generationers leksaker finns utställda i våra montrar på Lekoseum. Här finns mycket mer än bara bilar och tåg. Tag gärna med dig kameran och fotografera så mycket du vill! Många av våra leksaker sparades genom åren av förutseende medarbetare. Givetvis har även andra vänner till museet bidragit och donnerat till så att historia kan bevaras. Skulle du vilja donera eller har du frågor om någon enskild produkt så får du gärna höra av dig till oss.

Erik Nordell håller en Volvo PV år 1984

Barbie på Lekoseum

Barbie är tjejen som reste över Atlanten och hamnade i Sverige inför julen 1963, givetvis blev det stor succè. Bröderna Ivarsson gjorde också succè eftersom det var de som hade bjudit in denna tonåring till den svenska marknaden. Många av de dockor som kom under de första åren kan du se i hennes eget rum på Lekoseum. Här finns dessutom en docka från varje år, som har tillverkats efter 1963. Intill utställningen finns möjlighet till lek med Barbies eget dockhus. Varje sommar samlas samlarsällskapet Barbieringen på Lekoseum. Vill du veta mer om samlarsällskapet så finns hemsida www.barbieringen.se.

Bygg vad du vill

I Tomtens kök finns ett stort bord där du kan bygga vad du vill med BRIO MEC/BRIO Builder System. Byggsystemet är från 1963 och ger oändliga möjligheter till kreativ lek. När du byggt klart kan du tävla om vem som plockar isär snabbast. Nära finns också möjlighet till annan underhållning. Du kan skicka iväg Tomten i hans raket, räkna hur många nissar det finns i verkstan, läs en bok eller titta på någon av de filmer som visas här. Glöm inte att Tomtens brevlåda är öppen under hela året! Har familjens yngsta tröttnat på sina nappar så tar Tomtemor tacksamt emot dessa i samma brevlåda.

Kasta tärning!

Labyrintspelet är en BRIO-klassiker från 1946 där du inte behöver någon tärning. I entréhallen, på Lekoseum, finns två Labyrintspel som gör det möjligt att tävla mot varandra. Utställningsmontern bredvid visar andra kända BRIO-spel.

En annan monter innehåller spel och en del andra produkter från Alga. Företagsnamnet Alga kommer från Anna Lundquist och Anna Gadh – hustrur till två av Pressbyråns chefer – som fick ge namn åt företaget. Redan på 1930-talet fanns många spelklassiker med i Bröderna Ivarssons utbud av spel t.ex couronne, schack, fia, loppspel och givetvis Algas flaggskepp Monopol som du kan se i vår utställning. Självklart kan du även spela Alga och BRIO spel i vår spelvagn. Dessutom får du möjlighet att prova det klassiska TV-spelet från SEGA. Om du tröttnar på att spela är det nära till Barbies dockskåp och Märklins tågbanor.

Lekoseum i framtiden

Lekoseum driver idag ett Leader-projekt för att förprojektera ett besökscentrum som ska samla kultur, konstnärskap, hantverk och fritidsliv i Osbys anrika BRIO-hus. Lekoseum vill  genom samverkan göra hela området ännu mer intressant för turister och besökare att stanna kvar i.

Projektet vilar på, visar och utvecklar, den innovationskraft som skapat och drivit näringslivet i nordöstra Skåne i allmänhet och Osby kommun i synnerhet. Mer om projektet finns att läsa på https://www.skanesess.se/

Comments are closed.