Öppet tisdag-söndag 10.00-17.30

Öppettider & entré

Alla besökare rekommenderas att förboka biljett för att komma in på Lekoseum. Detta är en åtgärd för att minska smittspridningen och för att du ska känna dig trygg med att besöka oss. Leksaksbutiken går att besöka utan biljett.

Öppettider/Opening hours

22 juni – 29 augusti 
Museet
tisdag – söndag 10.00 – 17.30
Butiken tisdag – söndag 10.00 – 18.00

2 september – 9 januari 
Museet
torsdag – söndag 10.00 – 16.00
Butiken torsdag – fredag 11.00 – 18.00
lördag – söndag 10-00-16.00

Höstlov v. 44 – extra öppet
Museet måndag – söndag 10.00-16.00 
Butiken måndag-fredag 11.00-18.00
lördag – söndag 10.00-16.00

Jullovsöppet
20-23 december och 27-30 december

Museet  måndag – torsdag 10.00-16.00
Butiken måndag – torsdag 11.00-18.00

Stängt 24-26 december, 31/12 och 1-2 januari 

3 januari – 9 januari 
Museet måndag – söndag 10.00-16.00
Butiken måndag – söndag 10.00-16.00 

Vinterstängt
10 januari – 9 februari  

Välkomna åter den 10 februari 2022! 

Förköp biljetter/Book tickets

Alla besökare rekommenderas att förboka biljett för att komma in på Lekoseum. Detta är en åtgärd för att minska smittspridningen och för att du ska känna dig trygg med att besöka oss. Leksaksbutiken går att besöka utan biljett.

BOKA BILJETTER/TICKETS 3 aug – 8 aug

BOKA BILJETTER/TICKETS 10 aug – 15 aug

En bokad biljett är giltig under det tidsintervall du har bokat. Exempel: Om har en biljett för klockan 10-12.30 innebär det att du får besöka oss under det aktuella tidsintervallet. Du kan komma senare än klockan 10 men, oavsett när du kommer, ber vi dig att lämna byggnaden senast klockan 12.30.

 • När du bokat får du en bekräftelse på mail, det är denna du ska visa upp i entrén.

Vid ankomst

 • Du uppvisar din förbokade biljett i entrén, antingen i mobilen eller som utskrift på papper.
 • För barn upp till två år gäller även fortsatt fri entré men fribiljett måste förbokas, detsamma gäller besökare med årskort.
 • Årskort som köps gäller ett år från första besöket.

De biljetter som eventuellt finns kvar 30 min efter att passet har börjar kommer att säljas på plats vid entrén.

Årskort/Yearly ticket

Besöker du Lekoseum mer än en gång på 12 månader så tjänar du på att köpa ett årskort!

Ett årskort gäller som entrébiljett under 12 månader från första besöket. Ditt årskort är personligt och du får det direkt när du första gången besöker Lekoseum. Dessutom får du 10% rabatt på leksaker till ordinarie pris i vår leksaksbutik.

KÖP ÅRSKORT/YEARLY TICKET

Pris/Price

Vuxna / Adults + 18        90 SEK
Barn / Children 2-17       70 SEK
Senior / Student              70 SEK
Familj / Family             300 SEK 
(2 vuxna + max 3 barn/2 adult + max 3  children) 

Barn / Children 0-2     Fri entré / Free

Ett kontantfritt museum / Cash free museum

Vi tar inte längre emot kontanter på museet eller i butiken. Vi tar emot de flesta kort och Swish. 

Inför ditt besök

Parkering

Parkeringen vid museet är avgiftsfri. Handikapparkering finns precis utanför museets entré.

Obevakad barnvagnsparkering finns strax utanför entrén. Ett fåtal platser finns inne vid kapprummet, men lämna gärna barnvagnen utanför om du har möjlighet.

Målsmans sällskap

Barn under 12 års får endast vistas i lokalen i målsmans sällskap. Målsman ansvarar för att hålla sina barn under uppsikt och svarar för barnens säkerhet under besöket.

Gruppbesök

Att komma till oss i grupp är ett utmärkt sätt att få det lilla extra av museiupplevelsen. Vi på Lekoseum välkomnar olika grupper såsom förskolor, skolor, seniorgrupper och företag. Vi erbjuder olika typer av guidade visningar efter överenskommelse. Kontakta oss för ett anpassat upplägg. För mer information ring 0760-28 70 72 eller skicka en bokningsförfrågan via mail: info@lekoseum.se

Café

I vårt café serverar vi matpajer, pannkakor med sylt, bullar, muffins, kaffe, the, choklad och olika drycker. Vi strävar alltid efter att kunna erbjuda ett vegetariskt, samt ett gluten och laktosfritt alternativ.

Mikrovågsugn för att värma barnmat finns tillgänglig för våra besökare inne på cafét.

Har du med dig egen matsäcks hänvisar vi till att sitta utomhus, där det finns bord under tak precis vid entrén.

Tillgänglighet

Vi vill att Lekoseum ska vara tillgängligt för alla och arbetar kontinuerligt med att förbättra vår tillgänglighet. Det är stora fria ytor inne i utställningshallen och alla salar kan besökas med rullstol. Vi undanber oss barnvagnar i museet. Handikapptoaletten är anpassade för våra besökare som använder rullstol, rollator eller andra hjälpmedel. Parkeringsplatser för dig med rörelsenedsättning finns i nära anslutning till museet.

Har du frågor om vår tillgänglighet?

Har du frågor, synpunkter eller förslag angående vår tillgänglighet är du välkommen att höra av dig till museet på 0760-28 70 72 eller mejla info@lekoseum.se

Museibutik

I anslutning till Lekseum finns en leksaksbutik med försäljning av leksaker från BRIO, Barbie, Steiff, Märklin och spel från Alga. Allt med koppling till museet. Vi säljer även Ravensburger pussel, Gravitrax och leksaker från svenska företag som Micki, Rätt Start, Kärnan och Nyby. Här hittar du fina presenter och minnen att ta med hem.

För frågor, kontakta butiken direkt på 0760-20 68 52.

Hitta hit och kontakt

Lekoseum i Osby är inrymt i en av BRIOs äldre lagerbyggnader mitt emot BRIOs gamla huvudkontor. Du tar dig lättast hit via tåg (Öresundståg eller Pågatåg). Museet ligger endast 50 meter från Osby tågstation. Kommer du med bil på väg 15 så följ skyltar mot BRIO Lekoseum.

Besöksadress BRIOgatan 2
Postadress 283 83 Osby 

Direkt kontakt via telefon
Museum
0760-28 70 72 
Butik 0760-20 68 52 
Arkiv 0760-30 51 46

E-post info@lekoseum.se

Labyrintspelet

Labyrintspelet är en BRIO-klassiker från 1946. Ingen annan enskild produkt har haft så stor betydelse för spridandet av BRIO:s namn världen över som Labyrint. I entréhallen, på Lekoseum finns flera Labyrintspel att låna som gör det möjligt att tävla mot dig själv eller mot dina vänner.

Sega + Dreamworks

I vår spelvagn får du möjlighet att prova klassiska TV-spel från SEGA.

  Runt museet

  Hässleholms Modelljärnvägsförening 

  Förening (HMJF) bygger och visar en järnvägsmodell av Hässleholms station, bangård och kringliggande stationer i kommunen i skala 1:87.  www.hmjf.se

  Tykarpsgrottan

  En gammal kalkstensgrotta som bildats med en brytningsteknik utvecklad av Carl von Linné. www.tykarpsgrottan.net

  Smålandet

  Älgsafari: Kör genom ett stort älghägn i din egen bil. www.smalandet.se

  Ikea-museet

  IKEA Museum öppnade 2016 och ställer ut Berättelsen om IKEA då, nu och i framtiden. IKEA Museum visar upp en huvudutställning i tre delar: Våra rötter, IKEA genom tiderna och Ingvar Kamprads många sidor. Museet har också tillfälliga utställningar, restaurang och butik. www.ikeamuseum.com

  Svarta Bergen

  Svarta Bergen är ett utflyktsmål för gruppresor, skolklasser och konstintresserade, men platsens speciella atmosfär och vackra vyer ger också avkoppling och inspiration för alla besökare. www.svartabergen.se

  Hovdala slott

  Hovdala är ett slott i Brönnestads socken i Hässleholms kommun. Slottet har en lång historia bakom sig och omnämns första gången 1130. www.hassleholm.se/hovdalaslott

  Wanås

  Wanås är en plats i världen där konst, natur och historia möts. Här visas sedan 1987 internationell samtidskonst med inriktning på platsspecifika installationer. www.wanas.se

  Stora Hotellet Osby

  Stora Hotellet i Osby finns 50 meter från Lekoseum. Hotellet nyrenoverades 2012 och erbjuder hög standard och god mat. www.storahotelletosby.com

  Restauranger i närheten:

  www.storahotelletosby.com
  www.vingardenosby.com
  www.pecorinoosby.se

  Läs mer om Osby:

  www.osby.se

  Stiftelsen Lekoseum i Osby

  Följ med på en resa genom svensk leksakshistoria och se hur färg och form har använts för att stimulera barns lek och fantasi. Lekoseum - ett museum med plats för lek!

   

  © Stiftelsen Lekoseum | Om webbplatsen