Skip to main content
BUTIKEN ÖPPEN ons-fred 10-18, lör 10-14. Museet stängt pga flytt, öppnar åter efter midsommar Välkomna!

BRIO

Tut tut! Med BRIO:s tågbana har du aldrig en tråkig stund när du svischar runt med leksakstågen på en egenkomponerad järnväg. I vår utställning kan du gå på upptäcktsfärd genom lekens värld och BRIO:s leksakshistoria. Från BRIO:s allra första leksak från 1907, Osbyhästen, fram till BRIO:s klassiska tågbana som såg dagens ljus 1958, en leksak som allt sedan dess har fortsatt att förgylla barn och vuxnas vardag. Det blir inte mer klassiskt än en BRIO-tågbana. Möjligtvis skulle det vara den här charmige vännen här från 1958, eller kanske BRIO:s tidlösa clown. Vilken är din favorit?

Bröderna Ivarsson och BRIO:s historia

Strax utanför Osby föddes det företag som vi idag känner som BRIO. Företaget grundades 1884 av Ivar Bengtsson och 1908 överlät han rörelsen till sina tre söner. I generationer därefter har Bröderna Ivarsson försett den svenska detaljhandeln med leksaker och mycket annat. Under större delen av 1900-talet var företaget en av nordens största grossister inom dagligvaruhandeln. Den egna tillverkningen var lokal och bestod framförallt av leksaker och barnvagnar. På 1930-talet föddes varumärket BRIO – namnet kom från initialerna Bröderna Ivarsson i Osby.

Andra produkter som företaget försåg marknaden med var t.ex. husgeråd, skor, smycken, trädgårdsmöbler och kläder. En del produkter var lokalt tillverkade andra importerades från många andra länder runt om i världen. På 1980-talet ändrades företagets namn från Bröderna Ivarsson till BRIO. Varumärket BRIO blev således till slut även företagets officiella namn. 2004 blev Proventus huvudägare av BRIO AB som flyttade huvudkontoret från Osby till Malmö. Sedan 2015 är det tyska familjeföretaget Ravensburger helägare till BRIO AB.

Mer om familjen Ivarsson och företagets historia finns i utställningen ”Ivar Säls gränd”.

Barbie på Lekoseum

Barbie är tjejen som reste över Atlanten och hamnade i Sverige. BRIO:s introduktion av Barbie-dockor, via NK, julen 1963 blev en enorm framgång. På kort tid var Sverige världens mest Barbie-säljande land per invånare räknat.  Unika Barbiedockor från de första åren kan du se i vår Barbie-utställning på Lekoseum. Här finns en docka från varje år från 1963 fram till idag. Intill utställningen kan du även leka med Barbie och hennes vänner i deras egna dockhus.

Märklin

Märklin är den agentur som BRIO hade först. Den kom 1937 och modelljärnvägen fick en viktig plats i BRIO:s historia. I vår utställning om Märklin hittar du en fin modelljärnväg, olika tågmodeller samt andra unika föremål från Märklin.  

Steiff

2020 fyller företaget Steiff 140 år. Ett företag och entreprenörskap som startades 1880 av Margarete Steiff, en stark och extraordinär kvinna för sin tid.

Som ung flicka i Tyskland fick Margarete Steiff kämpa för sin plats i livet. När hon var 18 månader gammal blev hon sjuk med hög feber varefter benen var förlamade och hennes högra arm blev skadad. Tre år senare fick hon diagnosen barnförlamning. Vad kunde lilla Margarete förvänta sig från livet nu? Trots handikapp kämpade den glada Margarete vidare och fann sin plats.

Med en nålkudde i form av en liten fylld elefant skrev hon det första kapitlet i den enastående framgångshistorien om Margarete Steiff AB. I år firar företaget 140 års  jubileum.   

Alla spelar Alga

Ja, alla spelar faktiskt Alga. Oavsett ålder, intressen och geografi. Hela tiden och överallt plockas det fram ett Alga-spel. Alga spel suddar ut gränserna mellan generationer och tar plats i verkligheten. Här och nu. Till vardags och till fest. Vid köksbordet, på konferensen, i sommarstugan och på resan, ljusår från skärmar och YouTube. Oavsett vilket spel som plockas fram så handlar det om att vara tillsammans, umgås och trivas ihop. Ofta samtidigt som man lär sig något nytt. Företagsnamnet Alga kommer från Anna Lundquist och Anna Gadh – hustrur till två av Pressbyråns chefer. Vi visar dina barndomsspel och självklart kan du spela Alga spel i vår spelvagn.

Labyrintspelet

Labyrintspelet är en BRIO-klassiker från 1946. Ingen annan enskild produkt har haft så stor betydelse för spridandet av BRIO:s namn världen över som Labyrint. I entréhallen, på Lekoseum finns flera Labyrintspel att låna som gör det möjligt att tävla mot dig själv eller mot dina vänner.

Sega + Dreamworks

I vår utställning om Sega & Dreamcast som öppnar 2025 kommer du att kunna spela några av dessa klassiker igen. 

Tomteverkstad

I vår tomteverkstad som öppnar igen till julen 2025 på Lekoseum väntar Tomten och alla hans smånissar. De arbetar alltid flitigt och visar gärna hur man tillverkade träleksaker förr i världen. Har du varit snäll i år?