Skip to main content
SOMMARÖPPET alla dagar kl 10-17. Välkomna! / OPEN every day between 10-17. Welcome!

Lekoseum stängt våren 2024

STORT TACK för den här tiden! Den 8 januari påbörjar vi flytten av BRIO Lekoseum tvärs över gatan för att kunna visa och berätta ännu mera om leksaks-skatten som finns i BRIOs samling. Hela våren 2024 kommer vi att flytta, renovera och utveckla våra utställningar i Brios anrika gamla huvudkontor som blir det nya hemmet för BRIO LEKOSEUM!

Nästa sommar ska museet åter vara redo att ta emot besökare i nygamla lokaler på Briogatan 1. Huset som är fullt av detaljer från 50-talet ska så långt som möjligt bevaras. Ett tydligt hållbarhetstänk genomsyrar projektet. BRIO firar 140 år nästa år så en nyinvigning av Lekoseum 2.0 (etapp 1) kommer precis rätt i tiden. Fokus blir på de starka internationella varumärkena som Brio, Barbie, Alga, Märklin och Steiff. Etapp två ligger några år fram i tiden och då går vi vidare med BRIO barnvagnar, SEGA, Smurfar, Fischer Price och många andra delar från BRIOs långa historia.

Lekoseum skapar nu en möteplats mitt i byn öppen och tillgänglig för alla, oavsett ålder, bakgrund eller intresse. Ett sätt att öka delaktigheten är genom de studiecirklar som vi har startat i samarbete med Medborgarskolan. Engagemanget är stort och tillsammans lär vi oss mer om allt från träleksaker, arkiv- och föremålshantering, Barbie-dockor, Märklin-tåg till hur man lägger upp en rolig guidning.

En utmaning är att hitta de riktigt bra historierna som är kopplade till samlingen, så att vi på ett lustfyllt sätt kan lyfta fram leksakernas och företagets historia, gärna kopplat till samhällets utveckling. Lekoseum är ett museum med plats för lek, så att den spännande historien om BRIOs träjärnväg lyfts fram är viktigt, men lika viktigt är att barnen får tillgång till stora lådor med räls och tåg att bygga med när de besöker oss! Välkomna tillbaka sommaren 2024 till ett Lekoseum 2.0 – med plats för ännu mera lek! ❤

Stiftelsen Lekoseum i Osby

Följ med på en resa genom svensk leksakshistoria och se hur färg och form har använts för att stimulera barns lek och fantasi. Lekoseum - ett museum med plats för lek!

 

© Stiftelsen Lekoseum | Om webbplatsen