Skip to main content
BUTIKEN ÖPPEN ons-fred 10-18, lör 10-14. Museet stängt pga flytt, öppnar åter efter midsommar Välkomna!

BRIO LEKOSEUM i Osby flyttar hem

2023 är sista året då BRIO Lekoseum finns kvar i Tullhuset på Briogatan 2 i Osby.

Den 7 januari nästa år stänger museet för gott och i januari flyttas hela museet till andra sidan gatan. Nu pågår den stora flytt-planeringen, renovering- och utställningsarbete och mycket annat roligt i Brios anrika gamla huvudkontor som blir det nya hemmet för BRIO LEKOSEUM!

Nästa sommar ska museet åter vara redo att ta emot besökare i nygamla lokaler på Briogatan 1. Huset som är fullt av detaljer från 50-talet ska så långt som möjligt bevaras. Ett tydligt hållbarhetstänk genomsyrar projektet. BRIO firar 140 år nästa år så en nyinvigning av Lekoseum 2.0 (etapp 1) kommer precis rätt i tiden. Fokus blir på de starka internationella varumärkena som Brio, Barbie, Alga, Märklin och Steiff. Etapp två ligger några år fram i tiden och då går vi vidare med BRIO barnvagnar, SEGA, Smurfar, Fischer Price och många andra delar från BRIOs långa historia.

Lekoseum skapar nu en möteplats mitt i byn öppen och tillgänglig för alla, oavsett ålder, bakgrund eller intresse. Ett sätt att öka delaktigheten är genom de studiecirklar som vi har startat i samarbete med Medborgarskolan. Engagemanget är stort och tillsammans lär vi oss mer om allt från träleksaker, arkiv- och föremålshantering, Barbie-dockor, Märklin-tåg till hur man lägger upp en rolig guidning.

En utmaning är att hitta de riktigt bra historierna som är kopplade till samlingen, så att vi på ett lustfyllt sätt kan lyfta fram leksakernas och företagets historia, gärna kopplat till samhällets utveckling. Lekoseum är ett museum med plats för lek, så att den spännande historien om BRIOs träjärnväg lyfts fram är viktigt, men lika viktigt är att barnen får tillgång till stora lådor med räls och tåg att bygga med när de besöker oss!

Välkomna att följa med på vår resa!