Skip to main content
BUTIKEN ÖPPEN ons-fred 10-18, lör 10-14. Museet stängt pga flytt, öppnar åter efter midsommar Välkomna!

Nytt digitalt museimysterium lanseras på höstlovet

Inom kort lanserar BRIO Lekoseum i Osby en satsning på ett digitalt museimysterium. På höstlovet kommer Edward Gyllenstierna till Lekoseum för att försöka att stjäla en leksak. Men kanske kan våra besökare hindra honom?

Lekoseum i Osby blir först i Sverige med att lansera ett museimysterium i en app utvecklad av det danska företaget Useeum.

– Vi sökte medel från Statens kulturråd i våras som beviljades, så nu kan vi ta fram ett digitalt museimysterium som komplement till våra analoga skattjakter, berättar Ann Häljesgård, museichef på Lekoseum. Vi vill att BRIO Lekoseum fortsatt är ett levande kulturarv som engagerar folk i alla åldrar. Vår målgrupp för det nya museimysteriet är barn mellan sex och tolv år, en åldersgrupp som vi har identifierat behöver ytterligare en utmaning när de besöker oss.

Konceptet med museimysterier finns på många andra museer i Europa. Besökaren laddar ned appen kostnadsfritt och får sedan alla instruktioner på sin egen smartphone när man går runt i det fysiska museet för att samla ledtrådar. Lekoseums  mysterium med skurken Gyllenstierna är först i Sverige, även om besökare från Danmark kanske känner igen honom.

Spelidén är enkel: När man startar spelet i appen kommer man få träffa karaktären Edward Gyllenstierna som inte fick leka för sina föräldrar när han var liten. Det vill han ta igen nu genom att stjäla en viss leksak på Lekoseum. Uppgiften blir för barnen (och föräldrarna) att lista ut vilken leksak genom att lösa olika gåtor. Tycker man det är svårt kan man be karaktären professor Blom om ledtrådar. Museimysteriet kostar inget extra utan ingår i entrébiljetten.

Mysteriet kommer att finnas på fyra språk: svenska, danska, engelska och tyska.